Wie zou dat niet willen: thuiswerken vanuit een vakantiehuis op het riante platteland in Frankrijk? Genieten van ruimte, rust en natuur.
Wat is het probleem voor de werkgever? Naast overwegingen m.b.t. organisatie van het werk en IT-veiligheid kunnen zich ook juridische en fiscale risico’s voordoen. De Franse fiscus en de sociale verzekeringsinstanties kunnen van mening zijn dat er in Frankrijk inkomstenbelasting en sociale lasten afgedragen moeten worden. In een extreem geval kan een bedrijf strafrechtelijk vervolgd worden voor illegaal werk. En daarnaast kan ook de werknemer roepen dat hij of zij ineens een dag vrij heeft.
Hoe gaat een werkgever daarmee om? De situatie dient vóór vertrek van de werknemer naar Frankrijk beoordeeld te worden en er dienen duidelijke afspraken met de werknemer gemaakt te worden over o.a. de duur van het verblijf, de arbeidsomstandigheden, het toepasselijk recht, etc. Bij detachering van de werknemer naar Frankrijk dient de detachering bij een speciale instantie gemeld te worden. Ook zijn er een aantal regels van het Franse arbeidsrecht dwingend; zo wordt er bv. op 1 mei niet gewerkt. Door de situatie goed in te dekken en sommige beperkingen te aanvaarden (bv. duur van het verblijf), kunnen de risico’s fors verminderd worden en thuiswerken vanuit een tweede huis in Frankrijk met een gerust hoofd bespreekbaar worden.
Dit artikel bevat algemene informatie; er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend.
Terug naar actueel